torsdag 3 november 2011

Rabalder i kommunen

Ska vi tala allvar? Just nu känner jag mig som en dålig morsa, inte så att jag inte tagit hand om min dotter, det är inte det. Nä men just nu genomför vår kommun en skolstruktursutredning. Det är min dotters framtid det handlar om och ändå har jag inte tagit mig tiden att sätta mig in i vilka förslag tjänstemännen i kommunen har lagt fram för våra politiker Inte förens idag i alla fall.

Positivt som jag ser det är att man äntligen försöker ta tag i det varje år återkommande problemet med platsbrist på kommunens förskolor. År efter år har kommunen öppnat slussavdelningar i väntan på permanenta förskoleplatser för ett antal barn. Vilken kvalitet har dessa barn fått på sin barnomsorg? Hur blir det med kontinuiteten kan man ju fråga sig och jag vet att det är många föräldrar som ställt sig själva och kommunen dessa frågor. Dessutom så ökar antalet förskoleplatser i "vår" halva av stan. Ända sedan vi ställde lilla E i barnomsorgskö har vi fått veta att utsikterna att få plats i den här halvan av stan har varit mörka eftersom att det är sån brist på förskolor här. Lilla E går i dagsläget på en förskola som vi inte ens hade placerat henne i kö till och vi står sedan 1½ år i omplaceringskö. Jag är till skilland från många andra föräldrar inte särskilt orolig för att utöka antalet avdelningar på förskolorna, snarare tror jag faktiskt att man kan vinna mycket på detta. Man kan gå ihop om större inköp, man kan bygga upp t.ex. en ateljé som alla avdelningar kan utnyttja där man har resurser som aldrig hade gått att få till på en liten förskola.

Däremot kan jag faktiskt hålla med föräldrar i kransorterna i kommunen att fokus har försvunnit från en levande landsbygd. På förslag ligger att man lägger ned förskolan i Sjötorp och att de barns om går där flyttas till förskolan i Lyrestad. Det är ett avstånd på 7,5km mellan dessa förskolor, det låter kanske inte mycket men för en person som exempelvis inte har körkort eller tillgång till bil är det väldigt långt, särskilt eftersom att det är omöjligt att åka buss emellan orterna utan då skall man ta sig med buss till Mariestad och sedan till Lyrestad. Rimmar illa ur barnperspektiv, föräldraperspektiv och miljöperspektiv tycker jag.

När det kommer till skolorna har åsikter om det förkastliga i att göra större skolor förts fram. Jag som själv har gått i skolor som om jag inte missuppfattat det helt ligger i storleksordning med de som nu förespråkas i utredningen ser inte detta som något problem. Jag upplevde inte att min låg och mellanstadieskola var otrygg för där fanns det alltid personal ute på rasterna. Jag upplevde dock min högstadieskola som mer otrygg och det handlade mer om bristen av vuxennärvaro samt bristen på vuxeningripanden när de vara närvarande vid olika incidenter snarare än om mängden elever. Även på denna front ser jag samordningsvinster.

Det jag saknar i den utredning som lagts ut på kommunens hemsida för oss invånare att läsa är miljökonsekvensanalys, hälsokonsekvensanalys samt en djupare förklaring i de ekonomiska vinsterna på det framlagda förslaget, jag tror att om dessa delar var med skulle kanske mottagandet bland kommunens invånare bli annorlunda.

MEN jag förvånas fortfarande över att våra politiker totalt säger nej till skattehöjningar... sanningen är att våra kommun inte gått plus mer än 7 år de senaste 20 åren. Uppenbarligen räcker ju inte våra skattemedel till att bedriva den verksamhet kommunen är satt att driva. Jag ser inget fel i att betala skatt när det går till vår kommunala verksamhet. Som det är har vår kommun inte ens pengar till att avlägsna löv från vägbanorna eller ploga innan årskiftet om det skulle komma snö. En stilla tanke är bara, vad kommer det kosta när det börjar komma in skadeståndskrav från folk som skadat sig när de halkat på blöta löv på gångbanorna, trampat snett för att de inte sätt håligheten i gångbanan för den var täckt av löv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar