fredag 18 januari 2013

Stiga ur sin bekvämlighetszon

När vi fick E var jag mycket mer bekväm och baserade mina val och beslut i mitt föräldraskap på min egen bekvämlighet istället för aktiva genomtänkta val. Den här gången har jag mer gått på mitt hjärta och känslan av att jag måste våga göra val som kanske är lite obekväma för mig själv i långa loppet om jag ska kunna påverka vart vi är på väg.

Den här gången har vi vågat ta steget och skaffa tygblöjor. Förra gången funderade jag lätt på det men valde bort det då jag tyckte att det verkade krångligt, tidsödande och tungrott. De senaste åren har jag dock kommit i kontakt med tygblöjor via en vän och via mitt arbete och då insett att det inte alls är lika komplicerat som jag hade fått för mig. När jag insåg att jag var gravid bombade jag min vän med frågor om tygblöjor och både jag och min man läste på ordentligt. Sedan kontaktade jag en tjej som har en webshop med säte i Stockholm och bad om att få klämma och känna på produkterna innan jag tog mitt beslut. Slutade med att vi möttes upp när jag var på besök hos mina föräldrar och jag slog till på ett litet startpaket med tygblöjor, ett val vi inte ångrat. Det enda vi kan ångra är att vi inte vågade ta detta steg för 3 år sedan när vi fick E, tänk vad med pengar vi hade sparat och hur mycket vi hade minskat miljöbelastningen.

Men undrar kanske vissa är det inte väldigt jobbigt att ha tygblöjor, det blir ju så mycket tvätt. Nej jag tycker faktiskt inte det, visst det blir kanske två maskiner extra i veckan men tvättar gör vi i princip jämt ändå så dessa två maskiner gör varken från eller till, snarare har det blivit så att vi sköter tvätten mer kontinuerligt nu och inte samlar på oss tre ton tvätt som vi sedan ägnar flera dagar åt att jobba oss igenom.

Men är det inte väldigt ofräscht och ohygieniskt med tygblöjor kan man få som fråga. Svaret är att jag inte kan se nån större skillnad från pappersblöjor. Nu är jag väldigt van vid att hantera använda blöjor både hos stora och små då jag jobbat i vården så pass länge, så lite bajs skrämmer mig liksom inte längre. Men i alla fall, kisseblöjorna lägger jag direkt i blöjhinken efter användning i väntan på tvätt och skulle det vara så att D har skitit så har jag dels ett rispappersinlägg i blöjan som fångar upp det värsta och det slänger jag bara i soporna och sedan sköljer jag blöjan och efter det lägger jag den i blöjhinken. Alltså inte jättestor skillnad från när jag hade pappersblöjor, bytet kanske tar någon minut längre. För i övrig är ju allt lika oavsett blöjsort, skiter de är de i kontakt med skiten tills man byter, vid bytet tvättar man ju rent rumpan oavsett vilken sorts blöja man använder alltså är det ena inte mer ohygieniskt än det andra. Däremot upplever jag att D snabbare signalerar att det är dags att byta blöjan jämfört med hur E gjorde, gissar därmed att hon snabbare kommer bli torr också och därmed kommer förhoppningsvis denna blöjperiod bli kortare.

Tidsmässigt så kanske bytet tar nån minut längre om jag behöver skölja blöjan ren från det värsta bajset annars tar det faktiskt inte så mycket längre tid. Tiden jag ägnar åt att tvätta ägnar pappersblöjsanvändaren åt att springa med sopor och handla blöjor. Ekonomiskt så är inköp av tygblöjor en inte någon billig historia, även om man kan spara några kronor på att handla begagnat om man vill det, men vad kostar det inte med alla pappersblöjor? En snabb uträkning om ditt barn använder pappersblöjor tills dess att det är ca 4 år och du byter i snitt 6 blöjor per dag under denna tid. Varje blöjpaket innehåller 60 blöjor och kostar ca 109 kr. Detta ger dig då en kostnad på ca 15900 kr. Vad har tygblöjorna kostat oss? Hittills har vi lagt ned ca 3700 kr och då kommer vi behöva komplettera med några blöjbyxor allt eftersom att lilla D växer. Läste någonstans att kostnaden inkl tvätt för tygblöjor hamnade på ca 12000 kr för en blöjperiod, och skaffar vi fler barn blir det ju ingen inköpskostnad alls utan endast tvättkostnad.

Alltså summa summarum så har vi tagit ett beslut som initialt kan tyckas dyrt och jobbigt men som när man adderar alla faktorer inte ger särskilt mycket merarbete och sparar miljön och för vår del även pengar. Delar med er en bild på hur det ser ut med jämna mellanrum här hemma :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar